Porchetta – Julens Italienske Favoritt
Julen handler om tradisjon, smak og ikke minst god mat – og som hvert år har vi gleden av å tilby Porchetta som en av våre signaturprodukter til jul! Men hva er egentlig Porchetta?
Porchetta er en klassisk italiensk rett som stammer fra midt-Italia. Den består av svinekjøtt som er krydret med en blanding av urter og krydder som varierer fra produsent til produsent, men som ofte inkluderer rosmarin, hvitløk og pepper, samt gjerne salvie og/eller laurbærblad. Kjøttet rulles sammen og stekes sakte til det blir saftig og smakfullt. Porchetta har vært en populær festmat i Italia i flere hundre år, og serveres gjerne ved spesielle anledninger. I Italia finner man ofte Porchetta som gatekjøkkenmat, der den serveres i tynne skiver i en smakfull sandwich eller “panino” ( Prøv for eksempel tynne skiver med Porchetta på en varm Puccia delt i to – fettet fra Porchettaen vil smelte og lage en saftig sandwich!)
For mange nordmenn kan Porchetta minne om ribberull eller til og med juleklassikeren ribbe, med den sprø svoren og den gode smaken av svinekjøtt. Vår Porchetta kommer faktisk fra samme delen av grisen som ribbe. Forskjellen ligger i de aromatiske italienske krydderne og den spesielle tilberedningen som gir Porchetta en helt egen smak.
Denne julen har vi laget en serveringsforslag for å gjøre Porchetta til et spennende alternativ i julesesongen. Prøv den server den som hovedrett sammen med klassisk tilbehør som bakte poteter!
retten er enkelhet på sitt beste: enten som en rask hverdagsrett eller en del av et festmåltid, vil Porchetta med ovnsbakte potetbåter aldri skuffe.
Vi håper du lar deg friste av denne italienske retten til årets feiring – Buon Natale!
INGREDIENSER :
- 200gr Porchetta fra Salumi Franchi i tykke skiver ( can enten vær en stor tykke skive eller to tynnere skiver per person).
- 6 poteter.
- Extra Virgin Olivenolje Leggero fra Congedi- så mye du vil!
- Tørket Rosmarin fra Filippone - rundt 2 spiseskje, eller så mye du ønsker.
- Salt.
SLIK GJØR DU :
- Skjær potetene i jevne biter ( Du kan skrelle potetene hvis du foretrekker det, eller beholde skallet slik vi gjorde, for ekstra smak. Forhåndsbløtlegg de oppskårte potetene i en bolle med kaldt vann – dette gjør dem sprøere i ovnen.) Bland dem med litt olivenolje, tørket rosmarin og salt.
- Legg potetene på et bakepapir i en ovnsform, i ett lag.
- Stek i forvarmet ovn på 200 °C i ca. 30 minutter.
- 5 minutter før poteter er klare, legg Porchettaskivene ved siden av potetene, og drypp litt olje over.
- Når alt er gyllenbrunt og gjennomstekt, server straks.