Benvenuti a tutti...
Forside /  San Daniele-sesongen er her!

San Daniele-sesongen er her!

I Italia finner man et bredt utvalg av spekemat, hver med sin egen distinkte smak, tradisjon og historie.

En av de mest berømte skinkene Italia har å tilby er San Daniele skinke, og vi i Smak av Italia har tidlig i vår reise som matimportører valgt å fokusere på dette unike kvalitetsproduktet.

Men hva er egentlig San Daniele skinke, og hvordan skiller den seg fra andre kjente skinker som for eksempel Parma skinke?

 

Prosciutto di San Daniele er en lufttørket skinke som er godkjent DOP (“Beskyttet Opprinnelsesbetegnelse”). Det er kun 31 produsenter av San Daniele-skinke i verden, og for at en skinke skal bli anerkjent som San Daniele DOP, kan den bare produseres i den lille kommunen San Daniele del Friuli, og dette av en spesifikk grunn:

 

San Daniele ligger sentralt i Friuli Venezia Giulia regionen i nord-øst Italia, i foten av Prealpene, 252 meter over havet. De kalde vindene som kommer ned fra de Karniske Alpene og den varme, salte brisen fra Adriaterhavet møtes på dette punktet, mens Tagliamento-elvens løp, som renner nær bakken, fungerer som en naturlig termostat.

Alt dette skaper de perfekte og unike forholdene for modning: et ideelt mikroklima som tillater at kjøttet blir perfekt bevart, utelukkende takket være havsalt og uten bruk av tilsetningsstoffer. Det er disse spesielle lokale klimaene som gir San Daniele sin unike smak.


HVORDAN LAGER MAN SAN DANIELE SKINKEN?

Prosciutto di San Daniele består av kun tre ingredienser: utvalgte lår fra italienske griser, havsalt og det spesielle mikroklimaet i San Daniele. Det brukes ingen typer tilsetningsstoffer eller konserveringsmidler.

Grisene som brukes i produksjonen av San Daniele-skinken kommer fra autoriserte gårder i Nord- og Midt-Italia, og de blir fôret med høykvalitets korn og myse. Grisene blir oppdratt med metoder som respekterer dyrenes velferd.

Griselårene ankommer San Daniele del Friuli innen gjennomsnittlig 48 timer etter slakting, og de gjennomgår en umiddelbar konformitetskontroll. Lårene beholder kloven, som både hyller tradisjonen og bidrar til å bevare den biologiske integriteten til låret og lette dreneringen av fuktighet (visste du at dette faktisk er en viktig visuell forskjell mellom San Daniele-skinken og Parma-skinken? San Daniele har alltid en klove, mens i Parma-skinker blir denne kuttet av låret.)

Lårene blir dekket med salt og forblir slik i flere dager. Deretter blir de presset, slik at saltet bedre trenger inn i kjøttet, og får hvile i 4 måneder, etterfulgt av vask og tørking. På dette stadiet påfører produsentene "Sugna" (en blanding av rismel og grisefett) på den delen som ikke er dekket av skorpen, for å beholde denne delen av kjøttet mykt. Etter dette får skinken modne til minst slutten av den trettende måneden etter starten av prosesseringen. Ved slutten av modningsprosessen blir San Daniele-skinkene merket med et spesielt stempel, som betyr at alle DOP-parametere er oppfylt i henhold til reglene for produksjonen av nevnte skinker.


Det endelige produktet, er en skinke som har en mild sødme med hint av nøtter samtidig som at den er lett saltet, noe som komplementeres av en myk tekstur. Det er stjernen på en antipasto-tallerken og er en perfekt match til de berømte hvitvinene fra Friuli Venezia Giulia-regionen, laget med lokale druer som Friulano, Ribolla Gialla eller Pinot Grigio.

 

SAN DANIELE I VÅRE BUTIKKER

San Daniele skinker fra våre produsenter, Dok dall'Ava, har en fast plass i våre ferskvaredisker og vi tilbyr ulike måter for deg å nyte denne delikatessen på. Vi kan skjære San Daniele som er lagret i 16 måneder med vår skjæremaskin, slik at du kan nyte ferske skiver hver dag i uken, eller kan du kjøpe din egen beinfrie stykke San Daniele (San Daniele 1/4) slik at du kan skjære den med din egen maskin hjemme. Vi tilbyr også ferdigpakket San Daniele for deg som er på farta, med skinker fra ulike lagringsmåneder: 16 måneder, 24 måneder, 36 måneder håndskåret og en røkt versjon, Fumato.


Planlegger du et arrangement eller en samling, og leter du etter et underholdning og overraskende høydepunkt? Da må du virkelig prøve å ha en hel San Daniele-skinke!

Vi selger hele San Daniele-skinker med bein av ulike lagringsmåneder, og vi tilbyr også stativ, kniver og et vakkert forkle signert av vår San Daniele-produsent, Dok dall Ava.

Fordelene med å ha en hel San Daniele-skinke med ben er mange : den tradisjonelle håndskjæringsmetoden tillater presis skjæring, slik at hvert stykke beholder sin rike smak. Håndskjæring sikrer at skinken blir skåret med forsiktighet, noe som bevarer dens ømme tekstur. Dette resulterer i skiver som ikke bare er smaksfulle, men også herlig møre, og gjør hvert bitt til en nytelse.

En hel San Daniele-skinke er også enkel å oppbevare. Du trenger bare å lagre den på et kjølig og tørt sted, med god luftsirkulasjon rundt skinken, og vekk fra direkte lys. Den kan vare i måneder, og når du vil spise den, skjær bare av det første stykket, kast det og nyt resten!

 


Amicoklubb

Top