Porchetta – Julens Italienske Favoritt
Julen handler om tradisjon, smak og ikke minst god mat – og som hvert år har vi gleden av å tilby Porchetta som en av våre signaturprodukter til jul! Men hva er egentlig Porchetta?
Porchetta er en klassisk italiensk rett som stammer fra midt-Italia. Den består av svinekjøtt som er krydret med en blanding av urter og krydder som varierer fra produsent til produsent, men som ofte inkluderer rosmarin, hvitløk og pepper, samt gjerne salvie og/eller laurbærblad. Kjøttet rulles sammen og stekes sakte til det blir saftig og smakfullt.
Porchetta har vært en populær festmat i Italia i flere hundre år, og serveres gjerne ved spesielle anledninger. I Italia finner man ofte Porchetta som gatekjøkkenmat, der den serveres i tynne skiver i en smakfull sandwich eller “panino” ( Prøv for eksempel tynne skiver med Porchetta på en varm Puccia delt i to – fettet fra Porchettaen vil smelte og lage en saftig sandwich!)

For mange nordmenn kan Porchetta minne om ribberull eller til og med juleklassikeren ribbe, med den sprø svoren og den gode smaken av svinekjøtt. Vår Porchetta kommer faktisk fra samme delen av grisen som ribbe. Forskjellen ligger i de aromatiske italienske krydderne og den spesielle tilberedningen som gir Porchetta en helt egen smak.
Vi får vår porchetta fra Franchi Salumi i Toscana – en produsent som faktisk startet som porchetta-spesialist! I år tilbyr vi to størrelser av porchetta:
-
Den klassiske 5 kg-varianten, som er en del av vår ferskvaredisk: Du kan enten kjøpe den hel, eller så skjærer vi gjerne ønsket mengde med vår skjæremaskin. Du kan velge mellom tynne skiver som fungerer veldig godt som pålegg, eller tykkere skiver som kan varmes opp i ovnen og serveres som en deilig middag.
-
NYHET! Fra i år får vi også porchetta på 1 kg, som er enkel å varme opp i ovnen hjemme og blir en deilig og imponerende middag for både familie og venner!
 - Copy.jpg)
PORCHETTA E PATATE - VÅR OPPSKRIFT!
INGREDIENSER:
- Porchetta fra Salumi Franchi: velg mellom en eller to tykke skiver per person som du kan kjøpe fra vår ferskvaredisk, eller en hel 1kg Porchetta som passer best til 4/6 personer.
- 6 poteter.
- Extra Virgin Olivenolje Leggero fra Congedi- så mye du vil!
- Tørket Rosmarin fra Filippone - rundt 2 spiseskjeer, eller så mye du ønsker.
- Salt
SLIK GJØR DU:
Hvis du har kjøpt Porchettaskivene fra vår ferskvaredisk:
- Skjær potetene i jevne biter, med eller uten skall, og legg dem i kaldt vann i en halv time for ekstra sprøhet. Tørk og bland med olivenolje, rosmarin og salt.
- Legg potetene på bakepapir i ett lag og stek på 200 °C i ca. 30 minutter.
- Når potetene nesten er ferdige, legg porchettaskivene oppe på potetene og sett hele formen tilbake i ovnen i ca. 15 minutter.
- Server alt sammen rett på bordet for en imponerende effekt!
Hvis du foretrekker en hel 1kg Porchetta:
Sett ovnen på 160 °C. Stek porchettaen i ca. 40 minutter, og øk til 200 °C de siste 10 minuttene for å få sprø svor. La den hvile i 30 minutter etterpå. Server med ovnsbakte poteter med rosmarin fra Filipponi!